Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Új k+f stratégia 2020-ig

2008.09.05 08:26:28

infrmációs és kommunikációs technológiák EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított annak meghatározására, hogy milyen stratégiákat követve biztosítható legelőnyösebben a következő évtizedre Európa vezető helye az információs és kommunikációs technológiák (IKT) kutatása és innovációja területén.

Az IKT-val kapcsolatos új kutatási és innovációs stratégia, amely jövőre fog napvilágot látni, egyaránt figyelembe fogja venni az ipartól, a terület szakértőitől, a politikai döntéshozatali folyamatok résztvevőitől és a széles közvéleménytől beérkező észrevételeket. A konzultáció célja, hogy az európai IKT-ágazat, különösen pedig a kis- és középvállalkozások minél előkelőbb helyet foglalhassanak el a versenyképességért folyó globális versenyben. A nyilvános konzultáció keretében az Európai Bizottság 2008. november 7-ig várja a hozzászólásokat - olvasható a testület közleményében - írja a pénzcentrum.hu.

"A világ gazdaságában az IKT a legfontosabb motorja az innovációnak és a technológiafejlesztésnek, ezért Európának minél több tőkét, minél kiválóbb elméket, minél jobb ötleteket kell magához vonzania az IKT kutatása és fejlesztése érdekében. Emellett az energiaügyben, az egészségügyben és a társadalom elöregedésével kapcsolatban is több olyan kihívással kell szembenéznünk, amelyre csak az IKT adhat megoldást - mondta Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyért felelős biztosa. - Ez a konzultáció az első lépés annak az integrált kutatási és innovációs stratégiának a kialakítása felé, amelyet az IKT-ágazattal kapcsolatban jövő év elején fogok előterjeszteni."

A konzultációval az Európai Bizottság arra a nemrégiben közreadott szakértői jelentésre kíván reagálni, amely a korábbi finn miniszterelnök, Esko Aho vezetésével készült, és amely több alapvető hiányosságot is feltár az IKT-ra irányuló európai kutatás és innováció területén. Az egyik ilyen probléma, hogy Európa teljesítménye sem a kutatásra és innovációra fordított pénzeszközök abszolút összegét, sem azok intenzitását tekintve nem kielégítő: miközben világviszonylatban a fejlett gazdaságokban a kutatásra és innovációra jutó finanszírozás 33%-a az IKT-ágazatba áramlik, Európában ez az arány csupán 25%, ami elsősorban annak tudható be, hogy a rendszer túlságosan szétforgácsolt. Miközben az EU 32%-át teszi ki a globális IKT-piacnak, az európai cégek csak 22%-ban vannak jelen a piacon.

Az Európai Bizottság az IKT-val kapcsolatos kutatási és innovációs stratégia nyílt, őszinte átvilágításával igyekszik szembenézni ezekkel a kihívásokkal. A konzultáció három fő kérdés körül szerveződik:

Melyek az IKT-re irányuló kutatás és innováció előtt álló legfontosabb kihívások? Az IKT-forradalom folytatódásával mire helyezze Európa a hangsúlyt a kutatás és az innováció vonatkozásában?

Hogyan és mely területeken tegyen szert Európa vezető szerepre? Az európai ipar, az európai technológia vezető szerepet tölt be világviszonylatban több kulcsfontosságú területen, például a távközlésben vagy a beágyazott rendszerek terén. Hogyan szilárdíthatók meg az elért eredmények, és milyen új területeken törhetünk vezető szerepre?

Milyen feladatok hárulnak a közpolitikára annak érdekében, hogy Európa vezető helyet foglalhasson el az IKT-re irányuló innovációban? Hogyan erősíthető meg a kutatáspolitika az IKT-ra irányuló innováció európai felvevőpiacának megteremtése érdekében? Hogyan segíthető a kutatási eredmények minél gyorsabb kereskedelmi hasznosítása olyan kiegészítő területek révén, mint a szabványosítás, az engedélyezés vagy a szellemi tulajdon?

 

Korábban:

infrmációs és kommunikációs technológiák EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.