Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Több projekt, több munka

2008.09.04 07:45:27

kimelt projekt EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A központi régiónak negyvenöt - a kormány által jóváhagyott - kiemelt projektje van, ezeknél az utóbbi időben látványosan felgyorsult a támogatási szerződések megkötése, sőt már a végrehajtás is elkezdődött, vagy éppen most zajlik az elbírálás. Közép-Magyarországnak ráadásul még majdnem ugyanennyi olyan fejlesztési javaslata van, amelyet mielőbb szeretnének benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) kiemelt projekti minősítésre - írja a VGO.

Sietni kell: egyrészt 2010 végéig a fejlesztési kötelezettségvállalások 90 százalékáról döntést kell hozni a régió EU-fejlettségi – 1. kohéziós célkitűzésből 2. célkitűzésbe történő - átsorolása miatt, másrészt Pest megye esetében indokolt a felzárkóztatás.

Ezzel magyarázta Varjú László, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke azt, hogy legutóbb például egyszerre hat kiemelt projekt támogatási szerződését írták alá, és jelenleg további nyolc szerződés kötés előtt áll.

Rendkívül fontos az alapos előkészítés, a tervezés/engedélyeztetés - tette hozzá. Nem szabad sajnálni rá az időt és a munkát, mert csak így lehetséges a gyors megvalósítás. A tanács és a Közép-magyarországi operatív program végrehajtását bonyolító közreműködő szervezet, a Pro Régió Ügynökség igyekszik minden szakmai segítséget megadni a projektgazdáknak az előrehaladás érdekében. Ez az együttműködés kölcsönösen hasznos, mert egyfelől szakmai támogatást/biztonságot nyújt a projektgazdáknak, másfelől hozzájárul a régió gyors forráslekötéséhez - hangsúlyozta az elnök.

A kiemelt projektek 60 százaléka Budapesten, a többi Pest megyében valósul meg. A fejlesztési tanács vezetője szerint a projektek besorolásánál - és így a források elosztásánál - igazságosabb lenne, ha harmadikként bevezetnék a regionális kategóriát.

Ezzel elejét vehetnénk azoknak a vitáknak, amelyek egymás ellen fordítják a fővárost és Pest megyét, amikor azt állítják egy-egy (út)beruházásról és támogatásról, hogy az kizárólag a másik javát szolgálja - jegyezte meg.

Közép-Magyarországon a már jóváhagyott kiemelt projektek közül 25 szolgálja az elérhetőség javítását út- vagy más közlekedési beruházás formájában. Ezek közül hétnél már folynak a munkálatok, s megkezdődött a Skanzen örökségprogram végrehajtása a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Budapesten a Józsefváros Magdolna negyedének rekonstrukciója, valamint a gödöllői királyi kastély komplex újjáépítése. A legutóbb aláírt támogatási szerződések a többi között a Benta patak mederrehabilitációjához és a szúnyogi szivattyútelep rekonstrukciójához adtak zöld jelzést.

A szerződéskötés előtt állóknál várhatóan hamarosan szintén megkezdődhet a végrehajtás. Ebbe a körbe tartozik több útprojekt, illetve a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását, a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációját és újbóli munkába állását segítő programok - írja a VGO.

Korábban:

kimelt projekt EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.