Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Nagyprojekt lett a miskolci villamosfejlesztés

2008.09.04 07:05:32

közlekedés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A kormány újabb nagyprojekt, a miskolci villamosfejlesztési beruházás támogatásáról döntött. A döntés új lökést ad Miskolc fejlődésének és mérföldkő a magyar nagyvárosi tömegközlekedés fejlesztésében - hangoztatták reagálásukban a miskolci szocialista politikusok az MTI-nek.

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, hogy a Magyarország által megnevezett több mint 40 közlekedésfejlesztési és környezetvédelmi nagyprojekt a kormány támogatásán kívül az Európai Bizottság jóváhagyását is igényli. Emlékeztetett arra, hogy három nagyprojekt - a debreceni villamos, az M7-es, valamint a 4-6-os metró - már Brüsszelben van, hamarosan pedig a miskolci beruházás is az Európai Bizottság elé kerülhet.

A szóvivő kitért arra, hogy amennyiben az Európai Bizottság kedvező döntés hoz a miskolci villamos-beruházásról, akkor a borsodi megyeszékhelyen 37,7 milliárd forint értékű projekt valósulhat meg, amelyből 33,7 milliárd forint az uniós támogatás.

Mint elhangzott, a beruházás lehetőséget ad a buszközlekedés arányának csökkentésére és az utazási feltételek javítására. A tervek között szerepel a villamosok járatsűrűségének növelése és az utas-tájékoztatás korszerűsítése is. A beruházás keretében megújulhat és hosszabbá válhat a jelenlegi miskolci 1-es villamos vonala. Az összesen 9,6 kilométer felújított és 1,4 kilométer új villamospálya a városközpontot kapcsolja össze a sűrűn lakott lakótelepes övezettel.

A támogatásból lecserélik majd a jelenleg használt régi, 40 éves villamosokat 31 darab korszerű, alacsony padlójú járműre, valamint 45 hozzá igazodó korszerű megállót is építenek. A teljes beruházás a tervek szerint 2011 végéig készül el.

A "történelmi jelentőségű" kormányzati döntés új lökést ad Miskolc fejlődésének és jelentős mérföldkő a magyar nagyvárosi tömegközlekedés fejlesztésében - hangoztatták az észak-magyarországi város szocialista politikusa az MTI-nek. Káli Sándor, Miskolc MSZP-s polgármestere és Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke, szociális és munkaügyi államtitkár egyaránt úgy vélte, hogy a villamosvonal megújítása, a sínpálya és a megállók tovább-, illetve átépítése, valamint az új környezetbarát, világszínvonalú villamosok beszerzése a város legfontosabb ütőerének tömegközlekedését forradalmasítja néhány éven belül.

A nagy villamosprojekt célja, hogy Miskolcon a világ egyik legmodernebb villamosközlekedése jöhessen létre. A tervek szerint megújul a teljes villamos-pálya, a megállók, az energiahálózat, új járműveket vásárolnak, a meglévő Tátra típusúakat pedig alacsonypadlóssá alakítják, és a jelenleg a Tiszai pályaudvartól Diósgyőrig húzódó 1-es szakaszt 1,5 kilométerrel, a Felső-Majláth-i lakótelepig meghosszabbítják.
  
 

Korábban:

közlekedés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.