Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Olajmező helyett tehetség

2008.09.02 07:07:42

felsőoktatás, uniós támogatások EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A most induló 2008/2009-es tanév különösen fontos és jelentős a magyar felsőoktatás számára, amelynek támogatása a 2009-es költségvetésben nagymértékben növekszik majd - közölte Hiller István az országos felsőoktatási tanévnyitón hétfőn, a fővárosi Művészetek Palotájában. A felsőoktatásra fordítható uniós források háromnegyedét műszaki, természettudományo és informatikai fejlesztésekre költik majd.

Az oktatási tárca vezetője elmondta: a nagy horderejű mennyiségi változások a felsőoktatásban lezárultak, az elmúlt két évben hozott intézkedésekkel a színvonalra, a minőségre helyezték a hangsúlyt. A miniszter kiemelte a felsőoktatás finanszírozási rendszerének átalakítását, amellyel kiszámítható viszonyokat teremtettek. Így a jövő évi büdzsében a terület támogatása 226 milliárdról 234 milliárd forintra bővül, s 2010-ben a felsőoktatás 241 milliárd forintos támogatással számolhat. Emlékeztetett arra is, hogy minden állami felsőoktatási intézmény vezetőjével három évre szóló támogatási szerződést kötött az oktatási tárca. Az egyetemek, főiskolák gazdálkodása ezzel világossá, kiszámíthatóvá vált - mutatott rá a miniszter az MTI híre szerint.

Beszédében kitért a felsőoktatás szerkezetének átalakítására és "rég nem látott infrastrukturális" beruházásokról is szót ejtett. Az elmúlt két évben 128 ezer négyzetméterrel bővült a felsőoktatási épületek alapterülete, s az idei esztendőben újabb 50 milliárd forint uniós forrás áll e célra rendelkezésre. 2010-ig további 80 milliárd forintot terveznek fejlesztésekre fordítani - fűzte hozzá az oktatási tárca első embere. Hiller István kijelentette: az uniós források 75 százalékát műszaki, természettudományos és informatikai fejlesztésekre kívánják elkülöníteni.

Szólt arról is, hogy a mesterszakok tömeges elindításával a bolognai rendszer egésze honossá vált a felsőoktatásban, s így modern, a XXI. század kihívásainak megfelelő szerkezetű felsőoktatásban lehet a hallgatókat képezni. A miniszter ünnepi beszédében kiemelte: elmúlt az az idő, amikor önmagában a diploma megléte biztosítja a jövőt, ma már annak tartalma a kérdés. Nem a felsőoktatási intézmények száma, hanem az ott folyó munka minősége a meghatározó - hangoztatta a tárcavezető.

Azok a folyamatok, amelyek a felsőoktatási intézményeket fokozottabb együttműködésre, a párhuzamosságok felszámolására sarkallják, helyesek. Ahogy az elmúlt évben, úgy most is várhatóan hasonló lépések történnek majd - fejtette ki a miniszter, aki ezért az integráció támogatását kérte a felsőoktatás színvonalának emelése érdekében a BMF rektorától, s a rektori konferencia elnökétől.

Nekünk nincsenek arany- és gyémántmezőink, olajunk, az egymást követő nemzedékek tehetsége van. A nemzet tehetsége az, ami ennek az országnak a jövője, fejlődésünk záloga" - összegezte a miniszter.
    

Korábban:

felsőoktatás, uniós támogatások EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.