Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Jönnek a svájci pénzek

2008.06.12 09:46:00

EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Még ebben a hónapban megkezdődik a Svájci Alap első pályázati felhívásainak társadalmi egyeztetése, a meghirdetésük júliusban várható - tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékese. Magyarország az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz új tagállamnak felajánlott egymilliárd frank svájci hozzájárulásból csaknem 131 milliót kap öt évre.

Ebből a keretből 36 millió támogatás köthető le a júliusban meghirdetendő pályázati kiírások révén. Várhatóan az alap-infrastruktúra javítását, helyreállítását és modernizációját, valamint a környezet fejlesztését szolgáló projektekre jut a legtöbb forrás, 30 millió frank - mondta el a Világgazdaságnak Mikulás Brigitta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékese.

Ennél a kiírásnál a települési infrastruktúra-szolgáltatások fejlesztésére, a közszférához tartozó monitoringkapacitások erősítésére, a környezetszennyezés csökkentésére, az életszínvonal javítására, valamint a fenntartható gazdasági fejlődés elősegítésére lehet pályázni. Itt fontos feltétel - hangsúlyozta az NFÜ szakembere -, hogy az előirányzott keretösszeg 30 százalékát a két leghátrányosabb helyzetű régióban, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon kell elkölteni.

Ugyancsak júliusi pályázati kiírásra lehet kalkulálni a természeti katasztrófák megelőzéséről és kezeléséről szóló témakörben. Mivel itt alapvető célkitűzés az árvízkezelés megerősítése a Felső-Tisza vidékén, a kétmillió frankos keretösszegű kiírásnál elsősorban az illetékes hatóságok projektjei lehetnek esélyesek a nyerésre.

A svájci féllel a legtöbb tisztázásra váró kérdés a kutatás-fejlesztés keretében meghirdetendő ösztöndíjprogramok esetében merülhet fel. Svájc hárommillió frank összegben maga kíván felajánlani ösztöndíjakat felsőfokú és másoddiplomás képzésekre. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egymillió frank erejéig hirdethet meg ösztöndíjpályázatot felső fokú képzésben részt vevő hátrányos helyzetű, illetve marginalizált csoportokhoz tartozó hallgatóknak. 

A beadás menetrendje

- Mindegyik kiírásnál két hónap áll majd rendelkezésre a pályázatok benyújtására
- A projektek kiválasztásakor kétkörös döntési eljárást alkalmaz az NFÜ
- Az első fordulóban a projektötleteket bírálják el
- A másodikban csak a nyertes projektötleteket kell teljes részletességgel kidolgozni - írja a Világgazdaság.

Kapcsolódó anyagok:
Svájci milliárdok a nyáron
Svájci pénzek Magyarországnak
Csaknem húsz milliárd Svájctól

Korábban:

EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.