Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Árvízvédelmi fejlesztések Szabolcsban

2008.06.12 07:03:00

EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Tovább javulhat az árvízvédelmi biztonság a legveszélyeztetettebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol hatmilliárdos tiszai töltésfejlesztés kezdődhet és 2010 után 40 milliárd forintért két vésztározót hoznak létre - hangzott el a térség védelmi bizottságának vásárosnaményi ülésén.

Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke a tanácskozáson - melyen részt vett a Honvédelmi és az Önkormányzati Minisztérium képviselője is - elmondta: pályázaton nyert támogatással 27 kilométer hosszan erősítik meg a Tisza töltését Vásárosnamény és Lónya között - adja hírül az MTI.

Hozzátette: a hatmilliárd forint összegű fejlesztéssel befejeződik a 2001-es, több mint 100 milliárd forintos kárral járó árvíz után a Tisza beregi gátjainak biztonságossá tétele.

A szatmár-beregi régióban 20 milliárd forintot meghaladó költséggel két vésztározó épül 2010-től, a Jánd-Gulács térségi 60 millió köbméter, míg a Szamos-Kraszna közi 140 millió köbméter vizet fogad majd be a folyókon vonuló árhullámokból vészhelyzet esetén.

A nagyobb, Szamos-Kraszna közi tározó pályázatát júliusban nyújtják be Brüsszelben, s kedvező döntés esetén - az Európai Unió a projekt elékészítéséhez támogatást adott - jövőre már kiírják a kivitelezésre a tendert, s utána indul az építkezés.

A Jánd-Gulács környéki vésztározó is túl van már az I. előkészítési ütemen, így 2010 után szintén kezdődhet a megvalósítás.

Dajka István megemlítette, tavaly Mátyus és Tiszakerecseny között erősítették meg 800 millió forintos költségből a Tisza beregi töltésrészét, a Lónyay-főcsatorna tiszai torkolatánál pedig 1,2 milliárd forintért árvízkapu épült, a zsilip a főcsatorna mentén lévő települések árvízi biztonságát javítja.

Balogh Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője - Szabolcs megye területe két vízügyi szervezethez tartozik - arról tájékoztatta a bizottságot, hogy egymilliárd forintos költségből átépítették és fővédvonallá alakították át a tiszadobi Andrássy-gátat, amely korábban árvízi szempontból a legveszélyesebb töltésrésze volt a Tisza nyírségi szakaszának.

Megjegyezte, hogy további fejlesztések is lesznek még, hiszen az igazgatóság 1,5 milliárd forint összegű pályázati támogatást remél folyószakaszai töltéserősítéséhez, s az összegből Tiszadada és Tiszalök környékének gátjait emelik meg, illetve Tiszadobon védelmi célokat is szolgáló gátőrtelepet építenek.

Kapcsolódó anyagok:
Húszmilliárd árvízvédelemre a Beregben
Árvízi vésztározó több mint félmillió ember biztonságáért
Kormányzati nagyprojekt a Tiszán

Korábban:

EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.