Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Könnyű digitális klinikai szerkezet

2008.06.11 17:52:00

EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Egy uniós támogatással vásárolt gép segítségével ezúttal egészségügyi intézmények radiológiai osztályain tájékozódhatnak egészségügyi informatikai rendszerekről. A könnyen mozgatható modellezésre alkalmas gépről, a pályázó cégről Nagy Csaba, operatív igazgató beszélt Fiala Jánosnak a Pont FM Rádió 88.1-en a Keljfeljancsi című műsorban.

Az 1991-ben alakult BÉKER-SOFT INTERNATIONAL Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft eleinte kereskedelemmel foglalkozott. Öt év alatt alakult ki valódi feladatkörük, szoftverfejlesztéssel kezdtek foglalkozni. Ekkoriban még DOS alapú szoftvereket fejlesztettek. Egy évtizede a windows elterjedésével ők is úsztak az árral, és "átálltak" a windows alapú szoftverfejlesztésre.

Piaci igény

Megismerve az informatikai piacot az egészségügy felé fordultak, azon belül is a kezdetekben tüdőgondozók számára dolgoztak ki informatikai rendszereket. Később a járóbeteg, és a fekvőbeteg ellátás területére is tévedtek, azóta fő profiljukká vált az egészségügyi szoftverfejlesztés Tíz évvel ezelőtt, amikor megjelentek az első digitális képalkotó eszközök, mint például a CT, kiderült, hogy létezik már a világban jól működő egészségügyi informatikai rendszer. Ez volt az angol PACS, amelyet készítői angol viszonyokra hangszereltek, és túl drágának is bizonyult.

Magyar PACS

A PACS.digitális radiológiai eszközök és szolgáltatások rendszere, amelynek saját protokollja van, ezzel elérve, hogy az összes benne lévő eszköz és szolgáltatás kommunikálhasson egymással. Az angol eredetinél olcsóbb, a magyar egészségügyi rendszerben gördülékenyen működő magyar verziót alakítottak ki.

Négy uniós millió

A GVOP-2.1.1 pályázaton elnyert csaknem négy millió forint segítségével olyan kis képalkotó diagnosztikai rendszert vehettek maguknak, amely alkalmas a hagyományos röntgen felvételek helyettesítésére, és a régiek archíválására. A szerkezettel modellezhetik a nagy egészségügyben működő rendszereket, és a klinikai PACS szoftverek alkalmazását az egyes egészségügyi intézményi partnereknél a működés helyszínén tudják demonstrálni. Így az egészségügyi szakemberek a helyi körülmények között ismerhetik meg a Divas  leletező és arhíváló szoftverek működését és egyéni igényeik szerinti alkalmazási lehetőségeit. A projekt összköltsége több mint 11 millió forint volt. A CR berendezés beszerzése előtt nyolc, azóta összesen 22 PACS rendszert telepítettek az országban.

Kapcsolódó anyagok:
Egészségügyi informatikai rendszer a Dél-Dunántúlon
Orvosi rendelő helyett otthon
Ispotálytól klinikáig

 

Korábban:

EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.